Alun – Kaliumaluminiumsulfat

Alun – Kaliumaluminiumsulfat

kr 99kr 255

Alun -kaliumaluminiumsulfat KAI(SO)4 2x12H2O. Det er en høy kvalitet på vårt alun og renhetsgraden er 100%. Alun løser seg lett opp i lunkent vann.

Alun brukes til beisemiddel av ullgarn, ullfiber, silke og tekstiler av ull og silke. Det brukes også sammen med andre hjelpemidler som vinstein-kremortartari, tannin, m.m. Ved beising av lin, bomull, hamp og andre vegetabilske materialer kan man beise med aluminiumtriacetat som man kan lage selv, ved hjelp av alun. Oppskrift med aluntriacetat blir tilgjengelig snart. Alun brukes også til garving.

Oppskrift på beising med alun finner du lengere ned på denne siden.

Varenummer: I/A Kategorier: , Stikkord: , ,

Oppskrift- beising med alun

Alun, kaliumaluminiumsulfat, KAl(SO4)2 brukes som beisemiddel på ull og silke. Alun er opprinnelig utvinnet av skifer og finnes naturlig i naturen. Enkelte planter inneholder alun da de får dette fra jorda. Alun brukes for at fargestoffet fra fargematerialet skal feste seg best mulig. Dette gjør at fargen blir mer bestandig mot lys og det gir også en sterkere farge. Ikke alt fargemateriale trengs å beises med alun, blant annet har enkelte planter sin egen "beis".

Hvor mye alun som trengs avhenger av hvilket fargemateriale man skal farge med og om man eventuelt bruker andre hjelpemidler i tillegg, som for eksempel vinstein-kremortartari, tannin m.m. Bruken av alun ligger vanligvis mellom 12-20% av garnets vekt. 18% er et bra utgangspunkt hvis man ikke bruker andre hjelpemidler, eller ikke kjenner til hvilken mengde man skal bruke til det fargemateriale man har.

Før beising av garn lages hesper som knyttes løst på 2-4 steder. For å gjøre garnet mest mulig mottakelig for beising legges dette i bløt fra 3-8 timer.

Oppskrift

Vei opp alun i forhold til mengden garn og hell dette i en gryte. Gryta bør være stor nok til at garnet flyter fritt. Tilsett 2-3 dl vann og varm opp til alt har blitt løst opp, ca.40 grader. Når alunet er oppløst tilsettes mer vann og garnet legges i gryta. Mengden vann i gryta er ikke av betydning i forhold til alun, men garnet må flyte fritt. I en 15 liter gryta kan man beise 2-300g garn. Garnet bør ha samme temperatur som beisevannet når det legges opp i. Varm opp til ca. 85 grader og holdes der i 1 time. Beveg garnet av og til, slik at det ikke ligger klemt. Kjøl det ned i gryta. Ta garnet opp av gryta og heng det til tørk eller farg med en gang. Garnet kan oppbevares over lengre tid før det farges.

Man kan også beise ull, ullstoff og silke på samme måte.

Spinnestua

Tilleggsinformasjon

Vekt I/A
vekt

100g, 500g, 1000g